Go Back
ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΟΥ
ΕΚΤΑΣΗ ΠΛΥΘΥΣΜΟΣ
151.101 στρέμματα 27.741 κατ.

Οι πεδιάδες κυριαρχούν στο Δήμο Αιγίου, το δεύτερο σε πληθυσμό Δήμο του Νομού Αχαΐας του οποίου η πρωτεύουσα το Αίγιο αποτελεί ιδανικό τόπο για τουριστικές εξορμήσεις προς Δελφούς, Κόρινθο, Αργολίδα και Ρούμελη.
Ο Δήμος Αιγίου σήμερα αποτελείται από τα διαμερίσματα Αιγίου (τέως Βοστίτσα), Βαλιμιτίκων, Δαφνών (τέως Κακοχώρι), Διγελιωτίκων, Κουλούρας, Κούμαρη, Κουνινάς, Μαυρικίου (τέως Μαυρίκιο - Βόδοβα), Μελισσίων, Παρασκευής, Πτέρης, Σελινούντα (τέως Κρόκοβα), Τεμένης και Χατζή.
Η σύγχρονη πόλη του Αιγίου είναι χτισμένη αμφιθεατρικά με μοναδική θέα στον Κορινθιακό Κόλπο, στην ίδια ακριβώς θέση με την ομηρική πρόγονό της, και η αρχαιολογική σκαπάνη, έχει φέρει στο φως, κομμάτια από Μυκηναϊκά νεκροταφεία (βορείως του δημοτικού γυμναστηρίου), αλλά και ευρήματα των κλασικών χρόνων στην κορυφή του λόφου της σημερινής πόλης, και Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής Εποχής πίσω από το παλιό εργοστάσιο της χαρτοποιίας Λαδόπουλου. Οι πρόποδες του Χελμού και του Παναχαϊκού και οι ποταμοί Σελινούντας και Μεγανίτης είναι τα φυσικά όρια της περιοχής. Νεοκλασικά αρχοντικά όπως η Δημοτική Αγορά, όπου σήμερα φιλοξενείται το Αρχαιολογικό μουσείο της πόλης και το Μέγαρο Παναγιωτόπουλου, φτιάχνουν το σύγχρονο αρχιτεκτονικό τοπίο του Αιγίου, το οποίο έχει και τα θρησκευτικά του κοσμήματα: Τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Τρυπητής, καθώς και τους Ναούς της Φανερωμένης και των Εισοδίων της Θεοτόκου, σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ, ο οποίος έχει βάλει την υπογραφή του σε πολλά κτίρια της Αχαΐας. Στην πόλη του Αιγίου λειτουργεί και Δημοτικό Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο.
Η πλατεία Υψηλών Αλωνίων, προσφέρει πανοραμική θέα προς τη Στερεά Ελλάδα, αλλά είναι και σημείο αναφοράς για κοσμικές συναντήσεις ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες όπου τα καφέ που βρίσκονται περιμετρικά της πλατείας, σφύζουν από ζωή.
Ο πλάτανος του Παυσανία και οι 12 βρύσες στο λιμάνι του Αιγίου είναι εγγύηση δροσιάς.
Γεύσεις ροδοζάχαρης που παρασκευάζουν, από καλλιέργειες ροδώνων οι μοναχοί της ιστορικής Ιεράς Μονής Ταξιαρχών που βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. από το Αίγιο, αποτελούν τη σπεσιαλιτέ της Αιγιάλειας, ενώ ο υδροβιότοπος της Αλυκής στην ανατολική ακτή του Αιγίου γίνεται φωλιά για τα άγρια πουλιά και τόπος για να ξεκουράζουν τα μάτια τους οι επισκέπτες.
Η Κουνινά έχει να επιδείξει την ιστορική Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενώ τα Δεγελιώτικα και η Τέμενη παίζουν με τις ομορφιές της φύσης, προσφέροντας άρωμα από λεμονιές και πορτοκαλιές, ίσκιο από ελιές και απέραντες γραφικές παραλίες. Ο τουρισμός κάνει στάση στα Βαλιμίτικα, βρίσκει όμως και τόπο να αναπαυτεί σ’ όλο το Δήμο ο οποίος έχει αναπτύξει σημαντικές τουριστικές υποδομές.

• Ο Δήμος Αιγίου συναντάται στις διαδρομές 1 & 6.

'Αποψη της πλατείας Υψηλών Αλωνίων στο Αίγιο

! You are using a version 4 browser or older. If you are experiencing any problems with scrolling, please reload the page.

Go Back"> Go Back">